Wednesday, April 22, 2015

Travelog: Umrah Baitulharam 2015 part 1

Assalamualaikum,

Dah lama tak update belog ni. Busy mungkin.

Yes, regarding this tajuk, I would like to setory sikit pasal perjalanan menuju ALLAH aku dan family pada 8-19 March 2015 yang lepas.

Family I ambik travel pakej Al-Fajr, sebab papa dah kenal ustaz yang tukang bawak orang tu.

Jom, aku cerita sikit pengalaman, persediaam dan bajet.

Pakej Al-Fajr , boleh klik link INI

So, I pergi dengan harga basic RM4690 per person. Tapi after di- adds on kemudahan lain seperti request untuk bilik berdua and exclusive hotel, its turn up to RM7000+ . Its depends on you all la. Atas bajet masing masing. Tapi for me, better ambik kemudahan hotel yang dekat. Lebih2 lagi if you all bawa orang tua yang uzur dan tak larat berjalan jauh. Tak menyusahkan ibadat you dan mereka.

Persediaan sebelum berangkat:

1. You all mestilah kaji semula bacaan solat you all. Jangan main redah je. You all pun tahu, once you all salah baca, makna ayat itu dah lari. Dan automatically solat you all terbatal. Rugi kan? Dah sampai rumah ALLAH, tapi ibadah sia-sia.
2. Kat sana, imam tak baca qunut, so kita sebagai pengikut Mazhab Syafie, disunatkan membacanya. Jika risau takot tak sempat sujud bersama imam, cukuplah membaca " Allahuma Firqli Ya Ghaffur" sebagai ganti untuk doa qunut.
3. Yes, hati perlu la dibersihkan. hmm. One of my fren said, " Kau nak ke tanah suci, kau tak takut ke?"
Why should i be afraid? I know myself and I yakin Allah know me better. My niat and etc. Pedulikan apa you nak pandang I, tapi I tak kisah hina dimata manusia jangan hina pada pandangan ALLAH.

Kot la my fren tu membaca kisah ini, ada pesan untuk you.
" Yes, I tau you pandang i sehina-hinanya manusia, tapi you fikir tak apa pandangan ALLAH towards you? you canang cerita seperti you dianiaya, tapi you pernah tak fikir kenapa ALLAH sekat rezekki untuk you having a baby? fikirla, mungkin ada salah you dengan manusia yang mungkin buat manusia tu berdoa untuk keburukan you. I terfikir untuk mendoakan you dihadapan Kaabah, tapi bila terkenang on what was you did to me, I rasa sedih. Allah. Allah je tahu apa perasaan tu. Im sorry. i only said, insyaAllah one day you akan jejak sendri kaki ke sana. Dan one more thing, if i mati dulu, kita jumpa di akhirat je untuk seek apologies. I insist."

4. Sediakan baju yang sebaiknya. yang boleh dipakai untuk solat. Bawa sekali sarung lengan dan sarung kaki. Tak mahal pun. Pasar malam berlambak. Nanti senang untuk you pakai tiap kali waktu solat. or you nak pakai setiap masa pun boleh.

5. Bawak sabun basuh. Macam i haritu, i bawak Downy je. sebab kicah kicah dan jemur. Baju u tak busuk, insyaAllah. Tapi maybe akan berdebu sebab keadaan sana so dusty. Oh yes, bawak mask tau. nanti you kene selseme or batuk.

6. Kalau you all nak bawak parents yang dah tua, jangan lupa bawak own wheelchair tau. beli yang travel punya. sebab nak beli kat sana susah pulak. Tapi u jangan risau, untuk yang OKU/ uzur, nak naik flight pun akan ada keistimewaannya tau. Dun worrry. Sebab i bawak mama yang lumpuh separuh badan. Alhamdulilah, semuanya okay :)

Itu mama dan papa I. Wheelchair i beli RM390 je kat pharmacy di PJ. Murah. Ringan, 9kilo je,

7. Biasanya travel agent akan bagi dua troley bag. Satu beg besar, you bawak pakaian secukupnya. Jangan melebih bawak sebab for sure you akan beli baju kat sana. Hello, jubah murah eh sana. I dapat abaya RM35 je selaiii. Kene pandai cari la..

Then beg troley kecik you just lipat and masukkan dalam beg besar. Bag kecik tu you akan guna time nak balik nanti. Untuk isi baju kotor or barang yang you beli. Kurma, kacang and etc. Okay?

8. Jangan lupa tukar duit secukupnya. Sebab if you tukar kat sna, you akan dapat exact amount je. Rugi. I suggest you pergi money changer kat MidValley. Jimat dalam RM3 dari money changer tempat lain.

Hari berlepasan: 8 March 2015

1. Cari driver untuk hantar ke airport.



So i got my encik driver.



Sebab parking airpot mahai. Biar je dorang yang uruskan kepeningan parking eaport okeh.

Erm, perjalanan sepanjang disana boleh i cerita next entry tak? penat.

Thank you.







0 orang comel sedang berkata kata:

Wednesday, April 22, 2015

Travelog: Umrah Baitulharam 2015 part 1

Posted by cik hana nasir at Wednesday, April 22, 2015
Assalamualaikum,

Dah lama tak update belog ni. Busy mungkin.

Yes, regarding this tajuk, I would like to setory sikit pasal perjalanan menuju ALLAH aku dan family pada 8-19 March 2015 yang lepas.

Family I ambik travel pakej Al-Fajr, sebab papa dah kenal ustaz yang tukang bawak orang tu.

Jom, aku cerita sikit pengalaman, persediaam dan bajet.

Pakej Al-Fajr , boleh klik link INI

So, I pergi dengan harga basic RM4690 per person. Tapi after di- adds on kemudahan lain seperti request untuk bilik berdua and exclusive hotel, its turn up to RM7000+ . Its depends on you all la. Atas bajet masing masing. Tapi for me, better ambik kemudahan hotel yang dekat. Lebih2 lagi if you all bawa orang tua yang uzur dan tak larat berjalan jauh. Tak menyusahkan ibadat you dan mereka.

Persediaan sebelum berangkat:

1. You all mestilah kaji semula bacaan solat you all. Jangan main redah je. You all pun tahu, once you all salah baca, makna ayat itu dah lari. Dan automatically solat you all terbatal. Rugi kan? Dah sampai rumah ALLAH, tapi ibadah sia-sia.
2. Kat sana, imam tak baca qunut, so kita sebagai pengikut Mazhab Syafie, disunatkan membacanya. Jika risau takot tak sempat sujud bersama imam, cukuplah membaca " Allahuma Firqli Ya Ghaffur" sebagai ganti untuk doa qunut.
3. Yes, hati perlu la dibersihkan. hmm. One of my fren said, " Kau nak ke tanah suci, kau tak takut ke?"
Why should i be afraid? I know myself and I yakin Allah know me better. My niat and etc. Pedulikan apa you nak pandang I, tapi I tak kisah hina dimata manusia jangan hina pada pandangan ALLAH.

Kot la my fren tu membaca kisah ini, ada pesan untuk you.
" Yes, I tau you pandang i sehina-hinanya manusia, tapi you fikir tak apa pandangan ALLAH towards you? you canang cerita seperti you dianiaya, tapi you pernah tak fikir kenapa ALLAH sekat rezekki untuk you having a baby? fikirla, mungkin ada salah you dengan manusia yang mungkin buat manusia tu berdoa untuk keburukan you. I terfikir untuk mendoakan you dihadapan Kaabah, tapi bila terkenang on what was you did to me, I rasa sedih. Allah. Allah je tahu apa perasaan tu. Im sorry. i only said, insyaAllah one day you akan jejak sendri kaki ke sana. Dan one more thing, if i mati dulu, kita jumpa di akhirat je untuk seek apologies. I insist."

4. Sediakan baju yang sebaiknya. yang boleh dipakai untuk solat. Bawa sekali sarung lengan dan sarung kaki. Tak mahal pun. Pasar malam berlambak. Nanti senang untuk you pakai tiap kali waktu solat. or you nak pakai setiap masa pun boleh.

5. Bawak sabun basuh. Macam i haritu, i bawak Downy je. sebab kicah kicah dan jemur. Baju u tak busuk, insyaAllah. Tapi maybe akan berdebu sebab keadaan sana so dusty. Oh yes, bawak mask tau. nanti you kene selseme or batuk.

6. Kalau you all nak bawak parents yang dah tua, jangan lupa bawak own wheelchair tau. beli yang travel punya. sebab nak beli kat sana susah pulak. Tapi u jangan risau, untuk yang OKU/ uzur, nak naik flight pun akan ada keistimewaannya tau. Dun worrry. Sebab i bawak mama yang lumpuh separuh badan. Alhamdulilah, semuanya okay :)

Itu mama dan papa I. Wheelchair i beli RM390 je kat pharmacy di PJ. Murah. Ringan, 9kilo je,

7. Biasanya travel agent akan bagi dua troley bag. Satu beg besar, you bawak pakaian secukupnya. Jangan melebih bawak sebab for sure you akan beli baju kat sana. Hello, jubah murah eh sana. I dapat abaya RM35 je selaiii. Kene pandai cari la..

Then beg troley kecik you just lipat and masukkan dalam beg besar. Bag kecik tu you akan guna time nak balik nanti. Untuk isi baju kotor or barang yang you beli. Kurma, kacang and etc. Okay?

8. Jangan lupa tukar duit secukupnya. Sebab if you tukar kat sna, you akan dapat exact amount je. Rugi. I suggest you pergi money changer kat MidValley. Jimat dalam RM3 dari money changer tempat lain.

Hari berlepasan: 8 March 2015

1. Cari driver untuk hantar ke airport.



So i got my encik driver.



Sebab parking airpot mahai. Biar je dorang yang uruskan kepeningan parking eaport okeh.

Erm, perjalanan sepanjang disana boleh i cerita next entry tak? penat.

Thank you.







0 orang yang mengoment on "Travelog: Umrah Baitulharam 2015 part 1"