Friday, August 12, 2011

pekara sunat ketika berpuasa


Salam.

Arini nak share sedikit info pasal bulan Ramadhan. Hum. Info info ni aku catat daripada ceramah daripada Ustaz Don Daniyal Bin Don Biyajid, Pensyarah Muda KUIS.

Pekara-pekara yang disunatkan ketika berpuasa. J

Pertama tamanya, Menyegerakan berbuka. Ye, itu ialah sunnah Rasulullah S.A.W. masuk waktu, terus je bebuka puasa. Kalau orang dulu dulu yang duk kat kampong, mereka akan dengar bunyi beduk dari masjid atau surau. Bile dengar bunyi, maka masukla waktu magrib. InsyaAllah, dapat pahala sunat.hehe. tapi make sure laaa yang korang dengar tuu betul2 bunyi beduk. Jangan korang dengar je, terus bismillahirahmanirahim.. rupenyer tong belakang umaah jatuh. Tak pasal pasal puasa batal dan WAJIB qadar J

Kedua, Melambatkan sahur. Hummm, sahur adalah berkat. Dan satu satunya yang membezakan puasa orang islam dengan agama lainnn. Jadi, susah sangat ke nak bangun sahur even dengan seteguk air? Kepada yang ade sakit gastric lagi laa baguih if dapat sahur. Dah tahu diri tu berpenyakit dan tak tahan lapar, makan laa sedikit waktu sahur. Sekurang nyer, boleh tahan lapar tuuuu sampai setengah hari, kan? Okaaayyy, sunnah nabi, melambatkan sahur. Orang sekarang, terutama nya orang  bujang dorang sahur pukul 1, 2 pagi. Betul, tapi kita tak dapat laa pahala sunat. Rugi kan? J

Ketiga, Banyakkan berdoa. Bukan nak kata bulan tak pose tak leh mintak doa. Boleh. Tapi dibulan yang berkat ni, lagi laaaaa berkat kan. Orang berpuasa, doanya tidak akan ditolak. Mase nak berbuke tu, sebelum gigit buah kurma tu, doalah sikit. Sape sape yang nak doa mintak jodoh tu pun bolehhh . hehe. InsyaAllah, doa mu akan diangkat. Sebagai contoh, sebelum berbuke, sebelum bace doa bukak pose tuu, seorang ayah membaca doa memohon perlindungan daripada Allah S.W.T dan diaminkan oleh semua ahli kuarga. Masya-Allah, berkat nya doa itu. J


Keempat, berbuka dengan buah kurma. Haaaaaa. Aku sendiri pun jrg berbuka dengan buah kurma. Biasa akan teguk air sejuk dulu. Sejukkkkk je tekak kn. Kadang kadang sampai perut pun rase sejuk. Sunnah nabi, nabi berbuka puasa dengan 3 biji kurma dan segelas air kosong. Dari segi sains pun, kajian mengatakan, buah kurma adalah yang terbaik untuk membantu proses buang asid tuu. Yelaaaa, kite dah berlapar sepanjang hari.. perot kosong. Dan dengan pertolongan kurma, ia akan membantu dalam proses asid dalam badan. Aku pun tak tahu cane. Nak cakap lebih pun tak tahu. Korang google laaaaa. Percayalah, setiap amalan nabi kite, mesti ade yang member hikmah kepada kita J

Yang terakhir, banyakan amalan soleh.  Mcm bersedekah. Dan berdoa. Ada diantara kita yang dah takde ibu dan ayah kan. Atau mungkin atok, nenek pakcik dan makcik. Apa salahnye, bantu mereka dengan berdoa dan bersedekah kepada si mati. J nanti kite mati, sape nak doakan ?-kalo tak buat yang wajib, buat yg sunat dapat pahale gak ke?-


Ya kawan kawan,

Itu jelaaa yang sempat aku catat daripada ustaz. Sharing is caring kannnn? J
Maafkan laaaa if aku ada tersalah fakta. Harap korang boleh betulkan J

Salam Ramadhan semua! 

1 orang comel sedang berkata kata:

Gua Tertidur said...

insafff sekejap gua baca :')

Friday, August 12, 2011

pekara sunat ketika berpuasa

Posted by cik hana nasir at Friday, August 12, 2011

Salam.

Arini nak share sedikit info pasal bulan Ramadhan. Hum. Info info ni aku catat daripada ceramah daripada Ustaz Don Daniyal Bin Don Biyajid, Pensyarah Muda KUIS.

Pekara-pekara yang disunatkan ketika berpuasa. J

Pertama tamanya, Menyegerakan berbuka. Ye, itu ialah sunnah Rasulullah S.A.W. masuk waktu, terus je bebuka puasa. Kalau orang dulu dulu yang duk kat kampong, mereka akan dengar bunyi beduk dari masjid atau surau. Bile dengar bunyi, maka masukla waktu magrib. InsyaAllah, dapat pahala sunat.hehe. tapi make sure laaa yang korang dengar tuu betul2 bunyi beduk. Jangan korang dengar je, terus bismillahirahmanirahim.. rupenyer tong belakang umaah jatuh. Tak pasal pasal puasa batal dan WAJIB qadar J

Kedua, Melambatkan sahur. Hummm, sahur adalah berkat. Dan satu satunya yang membezakan puasa orang islam dengan agama lainnn. Jadi, susah sangat ke nak bangun sahur even dengan seteguk air? Kepada yang ade sakit gastric lagi laa baguih if dapat sahur. Dah tahu diri tu berpenyakit dan tak tahan lapar, makan laa sedikit waktu sahur. Sekurang nyer, boleh tahan lapar tuuuu sampai setengah hari, kan? Okaaayyy, sunnah nabi, melambatkan sahur. Orang sekarang, terutama nya orang  bujang dorang sahur pukul 1, 2 pagi. Betul, tapi kita tak dapat laa pahala sunat. Rugi kan? J

Ketiga, Banyakkan berdoa. Bukan nak kata bulan tak pose tak leh mintak doa. Boleh. Tapi dibulan yang berkat ni, lagi laaaaa berkat kan. Orang berpuasa, doanya tidak akan ditolak. Mase nak berbuke tu, sebelum gigit buah kurma tu, doalah sikit. Sape sape yang nak doa mintak jodoh tu pun bolehhh . hehe. InsyaAllah, doa mu akan diangkat. Sebagai contoh, sebelum berbuke, sebelum bace doa bukak pose tuu, seorang ayah membaca doa memohon perlindungan daripada Allah S.W.T dan diaminkan oleh semua ahli kuarga. Masya-Allah, berkat nya doa itu. J


Keempat, berbuka dengan buah kurma. Haaaaaa. Aku sendiri pun jrg berbuka dengan buah kurma. Biasa akan teguk air sejuk dulu. Sejukkkkk je tekak kn. Kadang kadang sampai perut pun rase sejuk. Sunnah nabi, nabi berbuka puasa dengan 3 biji kurma dan segelas air kosong. Dari segi sains pun, kajian mengatakan, buah kurma adalah yang terbaik untuk membantu proses buang asid tuu. Yelaaaa, kite dah berlapar sepanjang hari.. perot kosong. Dan dengan pertolongan kurma, ia akan membantu dalam proses asid dalam badan. Aku pun tak tahu cane. Nak cakap lebih pun tak tahu. Korang google laaaaa. Percayalah, setiap amalan nabi kite, mesti ade yang member hikmah kepada kita J

Yang terakhir, banyakan amalan soleh.  Mcm bersedekah. Dan berdoa. Ada diantara kita yang dah takde ibu dan ayah kan. Atau mungkin atok, nenek pakcik dan makcik. Apa salahnye, bantu mereka dengan berdoa dan bersedekah kepada si mati. J nanti kite mati, sape nak doakan ?-kalo tak buat yang wajib, buat yg sunat dapat pahale gak ke?-


Ya kawan kawan,

Itu jelaaa yang sempat aku catat daripada ustaz. Sharing is caring kannnn? J
Maafkan laaaa if aku ada tersalah fakta. Harap korang boleh betulkan J

Salam Ramadhan semua! 

1 orang yang mengoment on "pekara sunat ketika berpuasa"

Gua Tertidur on August 12, 2011 at 9:32 AM said...

insafff sekejap gua baca :')