Wednesday, April 22, 2015

Travelog: Umrah Baitulharam 2015 part 1

Assalamualaikum,

Dah lama tak update belog ni. Busy mungkin.

Yes, regarding this tajuk, I would like to setory sikit pasal perjalanan menuju ALLAH aku dan family pada 8-19 March 2015 yang lepas.

Family I ambik travel pakej Al-Fajr, sebab papa dah kenal ustaz yang tukang bawak orang tu.

Jom, aku cerita sikit pengalaman, persediaam dan bajet.

Pakej Al-Fajr , boleh klik link INI

So, I pergi dengan harga basic RM4690 per person. Tapi after di- adds on kemudahan lain seperti request untuk bilik berdua and exclusive hotel, its turn up to RM7000+ . Its depends on you all la. Atas bajet masing masing. Tapi for me, better ambik kemudahan hotel yang dekat. Lebih2 lagi if you all bawa orang tua yang uzur dan tak larat berjalan jauh. Tak menyusahkan ibadat you dan mereka.

Persediaan sebelum berangkat:

1. You all mestilah kaji semula bacaan solat you all. Jangan main redah je. You all pun tahu, once you all salah baca, makna ayat itu dah lari. Dan automatically solat you all terbatal. Rugi kan? Dah sampai rumah ALLAH, tapi ibadah sia-sia.
2. Kat sana, imam tak baca qunut, so kita sebagai pengikut Mazhab Syafie, disunatkan membacanya. Jika risau takot tak sempat sujud bersama imam, cukuplah membaca " Allahuma Firqli Ya Ghaffur" sebagai ganti untuk doa qunut.
3. Yes, hati perlu la dibersihkan. hmm. One of my fren said, " Kau nak ke tanah suci, kau tak takut ke?"
Why should i be afraid? I know myself and I yakin Allah know me better. My niat and etc. Pedulikan apa you nak pandang I, tapi I tak kisah hina dimata manusia jangan hina pada pandangan ALLAH.

Kot la my fren tu membaca kisah ini, ada pesan untuk you.
" Yes, I tau you pandang i sehina-hinanya manusia, tapi you fikir tak apa pandangan ALLAH towards you? you canang cerita seperti you dianiaya, tapi you pernah tak fikir kenapa ALLAH sekat rezekki untuk you having a baby? fikirla, mungkin ada salah you dengan manusia yang mungkin buat manusia tu berdoa untuk keburukan you. I terfikir untuk mendoakan you dihadapan Kaabah, tapi bila terkenang on what was you did to me, I rasa sedih. Allah. Allah je tahu apa perasaan tu. Im sorry. i only said, insyaAllah one day you akan jejak sendri kaki ke sana. Dan one more thing, if i mati dulu, kita jumpa di akhirat je untuk seek apologies. I insist."

4. Sediakan baju yang sebaiknya. yang boleh dipakai untuk solat. Bawa sekali sarung lengan dan sarung kaki. Tak mahal pun. Pasar malam berlambak. Nanti senang untuk you pakai tiap kali waktu solat. or you nak pakai setiap masa pun boleh.

5. Bawak sabun basuh. Macam i haritu, i bawak Downy je. sebab kicah kicah dan jemur. Baju u tak busuk, insyaAllah. Tapi maybe akan berdebu sebab keadaan sana so dusty. Oh yes, bawak mask tau. nanti you kene selseme or batuk.

6. Kalau you all nak bawak parents yang dah tua, jangan lupa bawak own wheelchair tau. beli yang travel punya. sebab nak beli kat sana susah pulak. Tapi u jangan risau, untuk yang OKU/ uzur, nak naik flight pun akan ada keistimewaannya tau. Dun worrry. Sebab i bawak mama yang lumpuh separuh badan. Alhamdulilah, semuanya okay :)

Itu mama dan papa I. Wheelchair i beli RM390 je kat pharmacy di PJ. Murah. Ringan, 9kilo je,

7. Biasanya travel agent akan bagi dua troley bag. Satu beg besar, you bawak pakaian secukupnya. Jangan melebih bawak sebab for sure you akan beli baju kat sana. Hello, jubah murah eh sana. I dapat abaya RM35 je selaiii. Kene pandai cari la..

Then beg troley kecik you just lipat and masukkan dalam beg besar. Bag kecik tu you akan guna time nak balik nanti. Untuk isi baju kotor or barang yang you beli. Kurma, kacang and etc. Okay?

8. Jangan lupa tukar duit secukupnya. Sebab if you tukar kat sna, you akan dapat exact amount je. Rugi. I suggest you pergi money changer kat MidValley. Jimat dalam RM3 dari money changer tempat lain.

Hari berlepasan: 8 March 2015

1. Cari driver untuk hantar ke airport.



So i got my encik driver.



Sebab parking airpot mahai. Biar je dorang yang uruskan kepeningan parking eaport okeh.

Erm, perjalanan sepanjang disana boleh i cerita next entry tak? penat.

Thank you.







Wednesday, January 21, 2015

Rindu kucin :'(


Kucin kite ada yang mati. sedih nye :(

Thursday, November 20, 2014

Sim kad DIGI 1 Malaysia


Pernah dengar tak pasal sim kad digi 1 Mlaysia ni?
haaaa.

 
"INTERNET PALING MURAH UNTUK ANDA"
CUMA RM18 SEBULAN SAHAJADIGI 1 MALAYSIA 4G (Y)
SPECs:- FREE Kredit RM6- 3G & 4G dlm 1 Sim
- Prepaid (System Topup) 

- BOLEH TERMINATE BILA-BILA MASA

- Internet RM18 shj sebulan (jimat)
- Auto Enable 4G
- Speed 3mbps atau lebih- Line lebih stabil dari telco lain- Kuota 1gb lebih2- Short call 6sen (10saat)- 10sen/minit 2minit pertama, 20sen seminit untuk minit berikut ke semua talian- SMS 8sen ke semua talian- No tak boleh pilih- Dah daftar (plug & play)
 


 
HARGA PROMOSI:1pcs - RM30
FREE POSTAGE!!!
CARA ORDER & BAYARAN:
Just drop me sms/Whatsap : 011 2694 1228- Hana
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Wednesday, November 5, 2014

3 Tanda perempuan jatuh cinta

6/11/2014
University of Malaya

Harini cuaca baik. dan I baru sudah makan bihun goreng, Alhamdulilah.
So befo start kerja, I nak update sikit pasal perempuan.

Tanda perempuan dah jatuh cinta?

Lets men. We go one by one.

1)  Lihat cara she lihat you.

A girl usually malu when ada dengan lelaki yang dia suka. When muka perempuan tu merah menahan malu, tu maknanya dia ada hati dengan lelaki tu. She also feel happy when she with you.

2) Dia tidak aka berkata buruk tentang lelaki tu.

Even seburuk mana pun kau dari segi rupa ke. perangai ke. Perempuan tak kan kutuk kalau hati dah sayang.

3) She always smile wherenever you with her and keep talking

haaa. Yang ni betul. selalu jadi pada diri sendiri. A girl rasa safe and seronok. She will keep talking to you, story of her daily life. She always wanna attract you with her kecerdikan and maybe ade sense of humors. So, tak lak kaum lelaki tu bosan kan? The laugh of her tu jadi pengubat rindu :)



Sekadar Hiasan, Nuha & Aman AF2014









Tuesday, November 4, 2014

Cerita Cinta San Francisco

 
Morning Peeps,
 
So today don't want to argue bout Anwar nimore. We just wait for the result tomorrow, on 6th November. May Allah ease everything and the truth will release.
 
 
2-11-2014
Sunday
San Francisco Coffee
 
Just hangout with my boyfriend, Encik Hafiz. He pickup me and we went to Tesco Puchong. ok gosh. Jauh ehh. Mengidam ape dia nak pergi Tesco. Yelah, memang aku yang nak beli barang dapur, tapi yang beriya nye dia. ishh.
 
After ke Tesco, we went to Bank Islam  lah. He wants to bayar loan kerete. His baby boo katenye. haha.
 
"Awak, saya rasa nak minum air coklat Malt San Francisco"
 
" Ahh sudah"
 
why? because he knows when I said I nak, kene cari. Especially bab makanan dan minum ni.
One thing I really love him sebab he's so cool. Layan je apa sy nak. haha. Kalau bab makan la.
 
: Semua keinginan akan aku lakukan, sekuat termampu ku sayang. Kerna bagiku . Kau kehormatanku. Dengarkan, dengarkan aku.:
 
He sing the song while hugged my shoulder erat erat. loved.
 
So we went to Alamanda Putrajaya. Sebab I know kat situ ada San Francisco. Tapi nasib baik I bijak sikit. Sempat google kat mana lagi ada that shop. So nasib I baik. Ada Satu SF tu dekat The Spehere, Bangsar South City. hihi. Aumm.Sedapp nye. 2 botol tu I mnum sorang and he only sedut beberapa kali. -.-
 
 
 
 
 
 
I love you like I LOVE San  Francisco Cofee :)


Sorry lah. Candid.
 
 
 

Tuesday, October 28, 2014

Video: Rempuhan Reformasi Anwar Ibrahim (DSAI)



 


Walaupun pihak keselamatan Universiti Malaya cuba menggagalkan Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim daripada berucap pada program "40 Tahun: Dari Universiti Malaya ke Penjara" di Dewan Tunku Canselor, namun ia tidak mematahkan semangat tidak kurang dua ribu mahasiswa untuk terus berhimpun. Keadaan bertukar tegang seketika apabila pelajar yang berang merempuh pagar bagi memaksa pengawal keselamatan membuka pintu masuk utama dari laluan sebelah Kuala Lumpur bagi membolehkan mereka berarak ke dalam kampus.

"I am very grateful to be invited by PMUM to speak here tonight. I did not organize this event. I am a guest,"



"Why is the university’s administration so afraid of me? Is there any harm for me to return to my alma mater to address the students?
"During my time as a student here, UM’s management and faculty allowed me to continue instead of stopping," he says. - Spoke by Anwar Ibrahim
 
 
 

Sunday, September 21, 2014

The Maze Runner





A Glance:


When Thomas wakes up trapped in a massive maze with a group of other boys, he has no memory of the outside world other than strange dreams about a mysterious organization known as W.C.K.D. Only by piecing together fragments of his past with clues he discovers in the maze can Thomas hope to uncover his true purpose and a way to escape. Based upon the best-selling novel by James Dashner.
 
Cast:
 



 
 
 
Personal Review:
 
 
For me this film got 4.5 stars. the storyline is not too much heavy and easy to understand.
The more important is, their main attraction is all the cast are from very super dupper handsome guys!.
 
 
Ohh, Dylan O'Brien especially.
dem. Collapse.
 
 
So, for those who donot watch this movie yet, I suggest you this is the best film that will made your weekend.
 
Enjoy!
 
Muachhh
 
hananasir-

 
 
 
 
 

Wednesday, April 22, 2015

Travelog: Umrah Baitulharam 2015 part 1

Posted by cik hana nasir at Wednesday, April 22, 2015 0 orang yang mengoment Links to this post
Assalamualaikum,

Dah lama tak update belog ni. Busy mungkin.

Yes, regarding this tajuk, I would like to setory sikit pasal perjalanan menuju ALLAH aku dan family pada 8-19 March 2015 yang lepas.

Family I ambik travel pakej Al-Fajr, sebab papa dah kenal ustaz yang tukang bawak orang tu.

Jom, aku cerita sikit pengalaman, persediaam dan bajet.

Pakej Al-Fajr , boleh klik link INI

So, I pergi dengan harga basic RM4690 per person. Tapi after di- adds on kemudahan lain seperti request untuk bilik berdua and exclusive hotel, its turn up to RM7000+ . Its depends on you all la. Atas bajet masing masing. Tapi for me, better ambik kemudahan hotel yang dekat. Lebih2 lagi if you all bawa orang tua yang uzur dan tak larat berjalan jauh. Tak menyusahkan ibadat you dan mereka.

Persediaan sebelum berangkat:

1. You all mestilah kaji semula bacaan solat you all. Jangan main redah je. You all pun tahu, once you all salah baca, makna ayat itu dah lari. Dan automatically solat you all terbatal. Rugi kan? Dah sampai rumah ALLAH, tapi ibadah sia-sia.
2. Kat sana, imam tak baca qunut, so kita sebagai pengikut Mazhab Syafie, disunatkan membacanya. Jika risau takot tak sempat sujud bersama imam, cukuplah membaca " Allahuma Firqli Ya Ghaffur" sebagai ganti untuk doa qunut.
3. Yes, hati perlu la dibersihkan. hmm. One of my fren said, " Kau nak ke tanah suci, kau tak takut ke?"
Why should i be afraid? I know myself and I yakin Allah know me better. My niat and etc. Pedulikan apa you nak pandang I, tapi I tak kisah hina dimata manusia jangan hina pada pandangan ALLAH.

Kot la my fren tu membaca kisah ini, ada pesan untuk you.
" Yes, I tau you pandang i sehina-hinanya manusia, tapi you fikir tak apa pandangan ALLAH towards you? you canang cerita seperti you dianiaya, tapi you pernah tak fikir kenapa ALLAH sekat rezekki untuk you having a baby? fikirla, mungkin ada salah you dengan manusia yang mungkin buat manusia tu berdoa untuk keburukan you. I terfikir untuk mendoakan you dihadapan Kaabah, tapi bila terkenang on what was you did to me, I rasa sedih. Allah. Allah je tahu apa perasaan tu. Im sorry. i only said, insyaAllah one day you akan jejak sendri kaki ke sana. Dan one more thing, if i mati dulu, kita jumpa di akhirat je untuk seek apologies. I insist."

4. Sediakan baju yang sebaiknya. yang boleh dipakai untuk solat. Bawa sekali sarung lengan dan sarung kaki. Tak mahal pun. Pasar malam berlambak. Nanti senang untuk you pakai tiap kali waktu solat. or you nak pakai setiap masa pun boleh.

5. Bawak sabun basuh. Macam i haritu, i bawak Downy je. sebab kicah kicah dan jemur. Baju u tak busuk, insyaAllah. Tapi maybe akan berdebu sebab keadaan sana so dusty. Oh yes, bawak mask tau. nanti you kene selseme or batuk.

6. Kalau you all nak bawak parents yang dah tua, jangan lupa bawak own wheelchair tau. beli yang travel punya. sebab nak beli kat sana susah pulak. Tapi u jangan risau, untuk yang OKU/ uzur, nak naik flight pun akan ada keistimewaannya tau. Dun worrry. Sebab i bawak mama yang lumpuh separuh badan. Alhamdulilah, semuanya okay :)

Itu mama dan papa I. Wheelchair i beli RM390 je kat pharmacy di PJ. Murah. Ringan, 9kilo je,

7. Biasanya travel agent akan bagi dua troley bag. Satu beg besar, you bawak pakaian secukupnya. Jangan melebih bawak sebab for sure you akan beli baju kat sana. Hello, jubah murah eh sana. I dapat abaya RM35 je selaiii. Kene pandai cari la..

Then beg troley kecik you just lipat and masukkan dalam beg besar. Bag kecik tu you akan guna time nak balik nanti. Untuk isi baju kotor or barang yang you beli. Kurma, kacang and etc. Okay?

8. Jangan lupa tukar duit secukupnya. Sebab if you tukar kat sna, you akan dapat exact amount je. Rugi. I suggest you pergi money changer kat MidValley. Jimat dalam RM3 dari money changer tempat lain.

Hari berlepasan: 8 March 2015

1. Cari driver untuk hantar ke airport.



So i got my encik driver.



Sebab parking airpot mahai. Biar je dorang yang uruskan kepeningan parking eaport okeh.

Erm, perjalanan sepanjang disana boleh i cerita next entry tak? penat.

Thank you.







Wednesday, January 21, 2015

Rindu kucin :'(

Posted by cik hana nasir at Wednesday, January 21, 2015 0 orang yang mengoment Links to this post

Kucin kite ada yang mati. sedih nye :(

Thursday, November 20, 2014

Sim kad DIGI 1 Malaysia

Posted by cik hana nasir at Thursday, November 20, 2014 0 orang yang mengoment Links to this post

Pernah dengar tak pasal sim kad digi 1 Mlaysia ni?
haaaa.

 
"INTERNET PALING MURAH UNTUK ANDA"
CUMA RM18 SEBULAN SAHAJADIGI 1 MALAYSIA 4G (Y)
SPECs:- FREE Kredit RM6- 3G & 4G dlm 1 Sim
- Prepaid (System Topup) 

- BOLEH TERMINATE BILA-BILA MASA

- Internet RM18 shj sebulan (jimat)
- Auto Enable 4G
- Speed 3mbps atau lebih- Line lebih stabil dari telco lain- Kuota 1gb lebih2- Short call 6sen (10saat)- 10sen/minit 2minit pertama, 20sen seminit untuk minit berikut ke semua talian- SMS 8sen ke semua talian- No tak boleh pilih- Dah daftar (plug & play)
 


 
HARGA PROMOSI:1pcs - RM30
FREE POSTAGE!!!
CARA ORDER & BAYARAN:
Just drop me sms/Whatsap : 011 2694 1228- Hana
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Wednesday, November 5, 2014

3 Tanda perempuan jatuh cinta

Posted by cik hana nasir at Wednesday, November 05, 2014 0 orang yang mengoment Links to this post
6/11/2014
University of Malaya

Harini cuaca baik. dan I baru sudah makan bihun goreng, Alhamdulilah.
So befo start kerja, I nak update sikit pasal perempuan.

Tanda perempuan dah jatuh cinta?

Lets men. We go one by one.

1)  Lihat cara she lihat you.

A girl usually malu when ada dengan lelaki yang dia suka. When muka perempuan tu merah menahan malu, tu maknanya dia ada hati dengan lelaki tu. She also feel happy when she with you.

2) Dia tidak aka berkata buruk tentang lelaki tu.

Even seburuk mana pun kau dari segi rupa ke. perangai ke. Perempuan tak kan kutuk kalau hati dah sayang.

3) She always smile wherenever you with her and keep talking

haaa. Yang ni betul. selalu jadi pada diri sendiri. A girl rasa safe and seronok. She will keep talking to you, story of her daily life. She always wanna attract you with her kecerdikan and maybe ade sense of humors. So, tak lak kaum lelaki tu bosan kan? The laugh of her tu jadi pengubat rindu :)



Sekadar Hiasan, Nuha & Aman AF2014









Tuesday, November 4, 2014

Cerita Cinta San Francisco

Posted by cik hana nasir at Tuesday, November 04, 2014 0 orang yang mengoment Links to this post
 
Morning Peeps,
 
So today don't want to argue bout Anwar nimore. We just wait for the result tomorrow, on 6th November. May Allah ease everything and the truth will release.
 
 
2-11-2014
Sunday
San Francisco Coffee
 
Just hangout with my boyfriend, Encik Hafiz. He pickup me and we went to Tesco Puchong. ok gosh. Jauh ehh. Mengidam ape dia nak pergi Tesco. Yelah, memang aku yang nak beli barang dapur, tapi yang beriya nye dia. ishh.
 
After ke Tesco, we went to Bank Islam  lah. He wants to bayar loan kerete. His baby boo katenye. haha.
 
"Awak, saya rasa nak minum air coklat Malt San Francisco"
 
" Ahh sudah"
 
why? because he knows when I said I nak, kene cari. Especially bab makanan dan minum ni.
One thing I really love him sebab he's so cool. Layan je apa sy nak. haha. Kalau bab makan la.
 
: Semua keinginan akan aku lakukan, sekuat termampu ku sayang. Kerna bagiku . Kau kehormatanku. Dengarkan, dengarkan aku.:
 
He sing the song while hugged my shoulder erat erat. loved.
 
So we went to Alamanda Putrajaya. Sebab I know kat situ ada San Francisco. Tapi nasib baik I bijak sikit. Sempat google kat mana lagi ada that shop. So nasib I baik. Ada Satu SF tu dekat The Spehere, Bangsar South City. hihi. Aumm.Sedapp nye. 2 botol tu I mnum sorang and he only sedut beberapa kali. -.-
 
 
 
 
 
 
I love you like I LOVE San  Francisco Cofee :)


Sorry lah. Candid.
 
 
 

Tuesday, October 28, 2014

Video: Rempuhan Reformasi Anwar Ibrahim (DSAI)

Posted by cik hana nasir at Tuesday, October 28, 2014 0 orang yang mengoment Links to this post


 


Walaupun pihak keselamatan Universiti Malaya cuba menggagalkan Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim daripada berucap pada program "40 Tahun: Dari Universiti Malaya ke Penjara" di Dewan Tunku Canselor, namun ia tidak mematahkan semangat tidak kurang dua ribu mahasiswa untuk terus berhimpun. Keadaan bertukar tegang seketika apabila pelajar yang berang merempuh pagar bagi memaksa pengawal keselamatan membuka pintu masuk utama dari laluan sebelah Kuala Lumpur bagi membolehkan mereka berarak ke dalam kampus.

"I am very grateful to be invited by PMUM to speak here tonight. I did not organize this event. I am a guest,"



"Why is the university’s administration so afraid of me? Is there any harm for me to return to my alma mater to address the students?
"During my time as a student here, UM’s management and faculty allowed me to continue instead of stopping," he says. - Spoke by Anwar Ibrahim
 
 
 

Sunday, September 21, 2014

The Maze Runner

Posted by cik hana nasir at Sunday, September 21, 2014 0 orang yang mengoment Links to this post




A Glance:


When Thomas wakes up trapped in a massive maze with a group of other boys, he has no memory of the outside world other than strange dreams about a mysterious organization known as W.C.K.D. Only by piecing together fragments of his past with clues he discovers in the maze can Thomas hope to uncover his true purpose and a way to escape. Based upon the best-selling novel by James Dashner.
 
Cast:
 



 
 
 
Personal Review:
 
 
For me this film got 4.5 stars. the storyline is not too much heavy and easy to understand.
The more important is, their main attraction is all the cast are from very super dupper handsome guys!.
 
 
Ohh, Dylan O'Brien especially.
dem. Collapse.
 
 
So, for those who donot watch this movie yet, I suggest you this is the best film that will made your weekend.
 
Enjoy!
 
Muachhh
 
hananasir-